top of page
Korjatut farkut Espoo Mending

Miksi korjata vaate, kun uuden ostaminen on halpaa?

Tämä on nykyajan ongelma – uudet vaatteet ovat halpoja eikä niiden odoteta kestävän kulutusta vuosikausia. Uusia vaatteita ostetaan usein ja siksi niitä tuotetaan paljon. Oikeastaan aivan liikaa ja se on johtanut ympäristön ylikuormittamiseen. Uusien vaatteiden tuotantoon kuuluu monta vaihetta: kuidun viljely tai valmistaminen, langan kehruu, kankaan kutominen, kankaan värjäys ja käsittely sekä vaatteen leikkaaminen, ompelu ja viimeistely. Matkan varrella tuotannon eri vaiheet jättävät jälkeensä kemikaaleja, likavettä ja leikkuujätettä. Tuotantotahti on päätähuimaava ja työntekijöiden oikeuksia poljetaan. Maailma ei kestä nykyistä tahtia uudistuotantoa. Uusista vaatehankinnoista on helppo karsia korjauttamalla ja muokkaamalla jo olemassa olevia vaatteita. Loppujen lopuksi säästät sekä rahaa että luonnonvaroja. Uusi vaate on halpa, koska sen todellisen hinnan maksaa joku muu: tuotannon halpatyövoima tai ympäristö. Pidä huolta vaatteistasi.

Vaatetuotannon ongelmia

Vaatetuotanto on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulla ja on nykyään yksi saastuttavimmista aloista. Saastuttamiseen lukeutuvat muun muassa luonnonvarojen vastuuton käyttö, torjunta-aineiden ja ympäristömyrkkyjen holtiton käyttö, jätevesien ja värjäyskemikaalien vuotaminen luontoon ja juomakelpoisen, makean veden valtavat kulutusmäärät. Yhden puuvillaisen t-paidan tuottamiseen kuluu 2720 litraa vettä (lähde: Vaatevallankumous). Se on yhtä paljon kuin ihminen juo 2,5 vuoden aikana. Keinokuitujen, kuten polyesterin, tuotanto säästää puolestaan vettä, mutta siinä on omat ongelmansa. Öljypohjainen kuitu päästää pesuveteen mikromuoveja jokaisella pyykkikerralla.

Miksi etsiä second hand –löytöjä tai penkoa kesämökin varastot?


Viime vuosisadalla valmistetut vaatteet valmistettiin käyttöä varten ja kestämään. 2000-luvulla keinokuitujen käyttö on yleistynyt, mikä näkyy kankaiden kestävyydessä. Joustoa tuova elastaani haperruttaa muuten kestävää farkkukangasta ja polyesteripaita imee itseensä esimerkiksi hien hajua, minkä jälkeen kangas ja koko paita tahtoo lentää roskakoriin. Kannattaa napata talteen kaikki isovanhempien vaatteet, pöytäliinat ja tekstiilit, ne ovat usein laadukasta luonnonmateriaalia. PS. Onneksi saamme tekstiilien keräysastiat taloyhtiön lajittelupisteille viimeistään vuonna 2025!

Säästä luontoa ja pienennä omaa hiilijalanjälkeäsi!

Helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä on pidentää vaatekaapista jo löytyvien vaatteiden käyttöikää. Pidentämällä vanhan vaatteen käyttöikää yhdeksällä kuukaudella, saat vähennettyä sen hiili- ja vesijalanjälkeä jopa 20-30 % (lähde: Vaatevallankumous).

Espoo Mending auttaa sinua pidentämään vaatteiden käyttöikää. Tervetuloa!

Miksi korjata vaate?: Om
Miksi korjata vaate?: Om
IMG_1164_edited.jpg

Vinkkejä ja linkkejä

Lue lisää tekstiiliteollisuudesta ja kestävästä elämäntavasta:

bottom of page